Gemeenschappelijk Christelijk Centrum (GCC) ‘de Verkenningston’ is voor velen een begrip in Den Helder. In het monumentale gebouw aan de Prins Hendriklaan komen mensen vanuit verschillende kerken/genootschappen samen om te werken en leren in Gods Koninkrijk. Allerlei werkgroepen en gebedsgroepen vinden hier hun thuis en gebruiken de Verkenningston als uitvalsbasis.
Missie & doelstellingen
Het GCC heeft als missie een plek te bieden waar christenen uit verschillende gemeentes en kerken elkaar ontmoeten, met elkaar bidden, met elkaar leren en met elkaar werken om zo de liefde van God voor de mensen in Den Helder zichtbaar te maken.
Het GCC heeft als doel:
christenen toe te rusten,
het Evangelie bekend te maken,
een plaats te bieden waar men samen kan komen voor gebed
en om praktische hulp te bieden aan de naaste.
Geschiedenis
De Verkenningston is ontstaan uit gebed en de visie dat het voormalige gebouw van de Ambassadegemeente een centrale plaats zou worden voor Gods werk in Den Helder. Deze visie werd geboren tijdens de Interkerkelijke Informatieavond op 15 december 1999, waarna een taakgroep hier biddend mee aan de slag ging.
Op 29 december 2000 werd het pand aan de Prins Hendriklaan eigendom van de nieuwgevormde stichting GCC. Een beheerderechtpaar vestigde zich boven het centrum, waarmee de Verkenningston officieel kon beginnen.
Vanaf het begin organiseerde de Verkenningston een kinderclub op woensdagmiddagen en maandelijks huis-aan-huiswerk door de werkgroep ‘Er is hoop’. Na de opheffing van deze werkgroep werden enkele activiteiten, zoals het voorgangersontbijt en de jaarlijkse fakkeloptocht voor Kerst, overgenomen door de Verkenningston. Door de jaren heen zijn verschillende gebedsgroepen gevormd en maken diverse werkgroepen gebruik van de ruimtes in het gebouw voor samenkomsten.
Word donateur van de Verkenningston
Draag bij aan interkerkelijke samenwerking in Den Helder.
Het bestuur en de beheerders van de Verkenningston maken graag kennis met je.
Joke Dorst
Voorzitter
Aad Venneker
Penningmeester
Janneke Roquas
Bestuurslid
Bertus Kramer
Beheerder
Jacqueline Kramer
Beheerder
Organisatie & verantwoording
Jaarrekeningen
In de jaarrekeningen geven wij een financieel overzicht van de stichting over het afgelopen jaar. Klik op een jaartal om de jaarrekening voor het desbetreffende jaar te downloaden.
In de jaarverslagen geven wij een overzicht van de activiteiten van de stichting over het afgelopen jaar. Klik op een jaartal om het jaarverslag voor het desbetreffende jaar te downloaden.
Stichting gemeenschappelijk christelijk centrum De Verkenningston werkt werkgroepen die bestaan uit vrijwilligers die zich inzetten op vrijwillige basis en daar dus niet voor beloond worden door de stichting.
Ook het bestuur bestaat uit vrijwilligers die geen beloning ontvangen.
Alle inkomsten komen ten goede aan interkerkelijk werk in en rondom Den Helder en tevens aan het onderhoud en het beheer van het gebouw. Dit is na te zien in de financiële jaarverslagen.
Financieel beleid
De penningmeester draagt jaarlijks zorg voor een begroting en een financieel jaarverslag. Begroting en financieel jaarverslag worden gepubliceerd op de website.
Met de werkgroepen worden financiële afspraken gemaakt. Geld dat op de algemene rekening wordt gestort met een werkgroep als specifieke bestemming wordt na aftrek van een afgesproken percentage doorgestort op de rekening van de werkgroep. Elke werkgroep moet het eigen financieel beleid kunnen verantwoorden.
Het doel van het financieel beleid is een gezonde financiële situatie. De verplichtingen voortkomend uit de hypotheek op het gebouw en de andere leningen worden voldaan.
Voor concrete projecten wordt actief gezocht naar fondsen die hierin willen bijdragen. Aanvragen voor financiële steun bestemd voor het werk van de werkgroepen worden in overleg met de penningmeester gedaan. Voor het geval het project betrekking heeft op het gebouw dan is de benadering van de fondsen alleen een zaak van het bestuur.
Bestuur en toezicht
Bestuur
Het bestuur bestaat uit een voorzitter, een secretaris, een penningmeester. Zij vormen het dagelijks bestuur. Het bestuur wordt aangevuld met leden met specifieke en ondersteunende taken: facilitaire zaken, publiciteit, coördinatie gebedsgroepen.
Raad van Advies
Het bestuur kan zich laten ondersteunen door de Raad van Advies. Deze bestaat uit drie personen. Zij kunnen het bestuur desgewenst gevraagd en ongevraagd van advies dienen.
Werkgroepen
Werkgroepen
De werkgroepen vormen naast de gebedsgroepen de kern van het GCC. Iedereen die een werkgroep wil starten, krijgt daartoe de gelegenheid mits de activiteit in overeenstemming is met de grondslag en de doelstelling van het GCC. Na aanmelding van de werkgroep wordt dat met de initiatiefnemers besproken in een algemene en openbare bestuursvergadering. Van het besluit van de bestuursvergadering wordt melding gedaan op de website.
De werkgroepen zijn autonoom binnen de bovengenoemde kaders.
Van de deelnemers aan de werkgroep wordt verwacht, dat zij hun verantwoordelijkheid kennen in relatie tot het GCC. Dit in immateriële (gebed en betrokkenheid wanneer er gevraagd wordt mee te denken over het te voeren beleid) en materiële zin (inzet bij huishoudelijke en technische taken en een financiële verantwoordelijkheid).
Relatie bestuur en werkgroepen
Het contact tussen het bestuur en de werkgroepen wordt onderhouden door leden van de werkgroep minimaal één keer per jaar uit te nodigen in de vergadering van het bestuur. In deze ontmoeting doet de werkgroep verslag van de activiteiten en informeert het bestuur naar knelpunten in de relatie met het bestuur en eventuele knelpunten bij het gebruik van het gebouw. Vanuit de werkgroep kan advies gevraagd worden aan het bestuur inzake kwesties die spelen in de werkgroep.